► Klappat och klart. Klapporna försvinner från Scandinavium.
► På Frölundas årsmöte jublades det. Bland supportrar ute i Hockeysverige också, noterade jag.
► Spännande: ett Frölundamuseum planeras – och Szymon Szembergs bok om klubbens historia ska följas upp.
► Lätt oroande: bygglovet angående träningshall är överklagat.
KVÄLLENS STÖRSTA JUBEL kom när årsmötet gick emot styrelsens förslag.
Hej då, handklappor.
Välkommen, vanligt handklappande.
”Som det var förr”, poängterade S84:s Hecky Engeroth.
Är det givet? En dam trodde inte det, oroades över att det kommer bli väldigt tyst bland de åskådare som inte är goa gubbar & gummor eller 84-sektionister.
Men ärligt talat, tänkte jag.
Men ärligt talat, tänker jag nu (och skriver):
Det vore väl själve fan om inte vanligt folk skulle kunna leva sig med i hockeymatcher utan en klappa i händerna? Va? Kom igen …
Vi får förstås vänta och se, men min gissning är att bara ett par, tre, fem matcher in i säsongen så är klapporna glömda; folk vänjer sig så fort. Goa Gubbar och Sektion 84 får väl hålla i trenden från förra vintern, jobba med enkla röster, skapa delaktighet och stämning.
Sjunga måste ju folk ändå kunna utan klappor, eller?
Ni vet min åsikt, klappor eller inte är ingen stor grej, men jag känner så här:
För rätt många hardcorefans är det en av de allra viktigaste frågorna. Det är väl jättebra om de nu är nöjda?
Alla andra, de åskådare som förut inte brydde sig så mycket i ärendet, för dem blir det ju inte på något vis någon försämring. De behöver inte bry sig nu heller.
68 röstberättigade medlemmar på plats i Frölundaborg. En majoritet av dessa höjde en arm och sa ja till de motionerna som drog igång klappjakten, yrkade på ett borttagandet av det konstgjorda ljudet.
Snacka om supporterjulklapp mitt i sommaren.
Kvällens största jubel följde.
På Twitter noterade jag hur flera supportar från andra lag noterade, gillade, stämde in. Är det bara Oskarshamn kvar nu i SHL sedan Frölunda klappat igen den här speciella pappersbutiken? Tror det, va?
Återstår nu att se hur (om) Frölunda ska presentera den info som funnits på klapporna.
Lite annat:
## På Frölundadagen (25/8) presenteras matchtröjan med nya klubbmärket. Rabatt på tröjan och andra souvenirer under några dagar efteråt. Värt att minnas för den som gillar sådant. Ordföranden Mats Grauers och ledningen bad om ursäkt för att Frölundadagen i år är på en torsdag, tanken framgent är att den alltid ska vara på en helgdag, men i år gick det bara inte. Mötet tycktes nöjt med detta,
## En privatperson har överklagat Frölundas bygglov avseende träningshall, alltså tillbyggnaden av Frölundaborg. Länsstyrelsen avgör, kan ta sex månader, Mats Grauers tror dock på besked någon gång i september/oktober, någonstans där ska klubben fatta definitivt beslut om man ska bygga eller ej. Räkna med ett ”ja”, annat skulle förvåna.
Grauers hoppas på kommunal borgen för lån, det skulle förenkla, flera företag har hört av sig om att vilja bygga, men det är vad driften kommer kosta som är den stora stötestenen. Kanske kan partners stå för driften?
Det här var egentligen det klart mest intressanta under kvällen, det som behandlades informationsmässigt efter årsmötet. Grauers (som ovan visade ritningarna för medlemmarna) underströk vad han tidigare sagt här på sajten, byggandet är nödvändigt nu när Frölunda gör sin stora flick- och damsatsning:
– Löser vi detta är Frölundas framtid räddad, i alla fall i tio år.
Som jag tidigare varit inne på: träningshallen (+ ungdomsmatcher) kommer vara 4,70 meter över marken, detta för att trafiken ska kunna passera under på det som i dag är Frölundaborgs parkering. Finns mer att läsa här för den som missat själva storyn.
## Utmärkt motion av Jonas Åhlström som vill ha ett Frölundamuseum i träningshallen/tillbyggnaden.
Så kommer det också bli. Frölunda hade redan tänkt på detta, enligt Grauers.
Jag applåderade (utan klappor) Åhlströms motion. Klockren. Historien är alltid viktig.
## Medlemsavgifterna förblev de samma, trots evighetsdiskussion.
Mest snack har det varit om medlemsavgifterna.
Till slut förblev dessa oförändrade.
500 – enskild
800 – familj
3500 – livstid
Mats Grauers har fått in några pikar mot Got Event också. Nu ska han förresten väljas om till ordförande.
Det blev han … NU.— rakapuckarpunktcom (@rakapuckarpunk1) June 28, 2022
## Szymon Szemberg tecknade Frölundas historia i 90-talsboken Från Bittans pojkar till Boorks boys. Snart kommer uppföljaren, i augusti börjar det jobbet. Frölundabok nummer 2, från mitten 90-tal till nuet, kommer skrivas av rutinerade förre GP-journalisten Peter Petersson Kymmer, i dag presschef.
## Mentala tränaren Susanne Pettersson kommer nästa säsong primärt jobba med akademi och damlag samt några av herrarna i A-laget. Fokus, poängterade klubbdirektören Christian Lechtaler, är att hjälpa spelarna tidigt i deras karriärer. Han kunde inte svara på om Joel Lundqvist & Co kommer få en ersättare till Susanne.
## Erika Holst och Hanna Olsson inledde med att berätta om just damlaget och den spännande satsningen. Nämnde Lechtaler samt Mats Grauers gav en bild av Frölundas gångna säsong, sportsligt och ekonomiskt. Sportsligt var ”okej” men klubben vill (förstås) mer, ekonomiskt ett fantastiskt resultat (+21,3 miljoner), förklarat dels av all time high med 13 millar från NHL, dels med att delar av RF-pengarna (pandemin) var försenade och bokfördes först för 21/22.
## Damernas lönebudget är runt 6-7 procent av herrarnas: tre miljoner. Då räknar ni snabbt ut att herrarnas är sisådär 43–50. Jag tror på den nedre delen där, alltså mer åt 7 procent. Men vad vet väl jag … Johan Sundströms situation är inte löst, de miljonerna ska ju räknas in i slutändan också. Två?
## Mats Grauers och hela styrelsen omvald. Ansvarsfria förblev de också. Tänka sig.
Ny styrelsemedlem: Peter Alsterberg.
***
Rätt mycket folk på plats. 82 totalt. 68 med rösträtt. Här några bilder.
Visa detta inlägg på Instagram
Är resultatet verkligen så starkt som de verkar? 21,3 millar låter ju såklart fantastiskt men bara NHL-pengarna samt pubkiktillskottet under grundserien mot beräknat +-0 på 6.000 åskådare (snittet hamnade på 8.531) borde bli mer än 21,3, eller? Ta de 2.531 x säg 250kr per biljett i snitt x 26 hemmamatcher blir 16,5 miljoner. Detta plus 13 från NHL blir 29,5. Då är inte slutspelet inräknat där snittet va 11.347 x 4 matcher.
Kanske tänker fel.
Går inte bara kolla på den siffran, pengar kan investerats etc man måste kolla på hela bokslutet isåfall! 0kr kan också vara ett helt fantastiskt resultat, beror på vad som gjorts med pengarna!
Du har ju i din kalkyl inte räknat någonting på kostnader. Intäkterna du skriver (vilket bara är en del, ta med sponsorer osv också), ska sen slås ut mot utgifter av hyra, lön, resor osv. 21,3 miljoner är inte omsättningen, det är vinsten.
Fick vi inte över 20 miljoner från skattebetalarna?
Per: Nej nej 5 miljoner
Om du menar corona stödet.
Enligt GP ” 3. Covidbidragen har också gett en välkommet tillskott. 22,6 miljoner fick föreningen i offentliga bidrag, 66 procent av dessa från Riksidrottsförbundet.”
Jag syftar på dessa stålar.
Björn, rätta mig gärna men visst så sänkte spelarna i Frölunda sina löner och Frölunda som klubb ville inte ha pengar från staten i början av pandemin. Jag vill minnas att grauers och lechtaler sa något i början om att man inte ville belasta statskassan eller nåt liknande.
Jag tror att djurgården gjorde samma som Frölunda. Det var väl dom enda klubbarna som gjorde så i början av pandemin. Som sagt, kan ha fel här så mindre gärna rätta mig.
Eftersom jag ser att ni diskuterar ämnet:
22,6 miljoner i offentliga bidrag 21/22, en del av dessa eftersläpande och gällande säsongen före.
66 procent är RF-pengar, cirka 15 miljoner. 32 procent är hyresbidrag, två procent sjuklöneersättning.
Här ska man då minnas att detta med pandemibidrag är ersättning för vinster som klubbarna gick miste om, inte fick/kunde göra, på grund av coronareglerna. Dessa bidrag når förstås inte upp till vad Frölunda & Co kunde ha tjänat utan corona i samhället. Den stora anledningen till att flera klubbar gör goda resultat är att man höll förbaskat bra i pengarna.
En klubb som Frölunda valde också att låta spelarna gå ner i lön, låt vara inte så mycket, men ändå. Alla bäckar små, o.s.v.
Också värt att minnas är att välmående professionella idrottsklubbar är bra för samhället, folk reser till matcherna, äter och dricker på närliggande restauranger, bor på dito hotell; klubbarna skapar även intresse och gör PR för sina städer.
Detta sagt kan man givetvis alltid diskutera om det statliga stödet var för högt eller för lågt, men det är ju på intet vis så att skattepengarna kastas i sjön.
Helt rätt Henrik. Det får man inte glömma att Frölunda drar in mycket till statskassan när folk äter, dricker och annat. Det stödet man fick ”betalar” man ganska fort tillbaka när det är fulla hus.
Någon som vet vad som händer med Lias Andersson? Får han nytt kontrakt i NHL? Vet att Frölunda säger sig ha fullt lag men vänder han hem till Sverige hade i alla fall jag gärna sett honom i Frölunda.
Skulle gissa att han, likt Jacob Moverare, får ett kontraktsförslag av LA Kings. Eller annan klubb. Inte så att NHL gett upp om Lias än, eller han om NHL. Gjorde rätt bra ifrån sig 21/22 när han inte var skadad.
Annars vidhåller jag att HV mer känns som Lias klubb. Men det har förstås med pengar, roll, miljö, tränare att göra också.